Een werkgever moet ervoor zorgen dat werknemers veilig kunnen werken. Echter gaat er af en toe toch iets mis, waardoor werknemers slachtoffer worden van een bedrijfsongeval. In dat geval kan een werkgever aansprakelijk gesteld worden en een schadevergoeding moeten betalen. Hoe een werkgever aansprakelijk gesteld kan worden en wat de vereisten zijn voor een schadevergoeding lees je in dit blog.
Wat is een bedrijfsongeval
Om te beginnen is het belangrijk om een bedrijfsongeval te definiëren.
Als iemand slachtoffer wordt van een ongeval in de uitoefening van werkzaamheden, spreken we van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval.
Hieronder vallen fysieke ongevallen, maar ook ongevallen die veroorzaakt worden door een te hoge werkdruk, bijvoorbeeld een burn-out.
Wat is nog meer een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval gaat niet alleen over ongevallen die op de werkvloer plaatsvinden, maar ook over ongevallen die plaatsvinden wanneer werknemers onderweg zijn voor hun werkgever.
- Op een zakenreis
- Tijdens een congres
- Onderweg van en naar klanten onder werktijd
Wat is geen bedrijgsongeval
We spreken niet van een bedrijfsongeval als werknemers onderweg zijn van of naar werk. Aangezien dit ongeval niet plaatsvindt tijdens werktijd. Echter kan dit afhankelijk zijn van de regeling die is afgesproken.
Een werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade bedrijfsongeval
Als een werknemer er zeker van is dat een werkgever aansprakelijk is voor letselschade, kan hij of zij de werkgever aansprakelijk stellen. Het is verstandig om dit eerst goed te bespreken, om een goede relatie te behouden. Mocht hier geen behoefte aan zijn, is het niet verplicht om een werkgever van tevoren op de hoogte te stellen.
Een werkgever aansprakelijk stellen gaat via een letselschade jurist. In de meeste gevallen handelt deze jurist met de (verzekeraar van de) werkgever. Zo heeft een werknemer er zo min mogelijk zorgen over.
Vereisten voor een schadevergoeding bij een letselschade bedrijfsongeval
Of een werknemer kans maakt op een schadevergoeding is afhankelijk van verschillende factoren:
- Er mag geen sprake zijn van opzet of doelbewuste roekeloosheid
- Het letsel moet opgelopen zijn tijdens de uitoefening van werkzaamheden
- Werkgever moet aantonen dat hij heeft voldaan aan zorgplicht
De hoogte van een schadevergoeding letselschade bedrijfsongeval
De hoogte van een bedrijfsongeval schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel, wat voor invloed het heeft op het verdere leven van de werknemer en de juridische aansprakelijkheid van de werkgever.
Het is dus lastig om van tevoren te bepalen wat de hoogte gaat zijn van een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval.
Meer leren?
We vertellen je graag meer over juridische, maar ook andere onderwerpen zoals veiligheid. Bekijk onze juridische pagina of klik rustig rond op onze website.