Dimona aangifte is voor zowel de private sector als voor de publieke sector verplicht. Wanneer je een café hebt bijvoorbeeld doe je dus verplicht Dimona aangifte horeca. Maar wanneer doe je Dimona aangifte?
De verschillende soorten Dimona aangifte
Er bestaat niet enkel Dimona aangifte. Onder Dimona aangifte vallen namelijk vier verschillende soorten. Elk van deze soort Dimona aangifte doe je in verschillende situaties.
- Dimona IN;
- Dimona OUT;
- Annulaties;
- Wijzigingen.
Wanneer doe je welke Dimona aangifte?
Voor elke soort situatie is er dus een andere soort Dimona aangifte nodig.
#1 Dimona IN
De Dimona IN aangifte gaat over wanneer er een werknemer start met werken. Door Dimona IN aangifte te doen laat je dus aan de RSZ weten dat je een nieuwe werknemer hebt. Deze aangifte moet je uiterlijk doen op het moment dat de werknemer bij jou begint te werken.
#2 Dimona OUT
Dimona UIT aangifte gaat over een werknemer dat vertrekt. Met Dimona UIT aangifte geef je aan de RSZ door dat een werknemer niet meer bij jou in dienst zal zijn. Deze aangifte mag uiterlijk gedaan worden op de eerstvolgende dag dat de contractuele band tussen de werknemer en werkgever eindigt.
#3 Annulaties
Een Dimona annulatie vindt plaats wanneer er onverwachts een werknemer niet komt opdagen. Je kunt een Dimona annulatie uiterlijk doorvoeren tot het einde van de kalenderdag.
#4 Wijzigingen
Wanneer je een Dimona IN aangifte of een Dimona UIT aangifte hebt doorgevoerd maar er een verandering plaats vindt in de start- of einddatum, kun je een Dimona wijziging doorvoeren. Let wel op dat dit maar in drie gevallen kan:
- De daadwerkelijke begindatum van de toekomstige werknemer is éérder dan de opgegeven begindatum;
- De daadwerkelijke einddatum van de werknemer is láter dan de doorgevoerde einddatum;
- De daadwerkelijke einddatum van de werknemer is éérder dan de opgegeven einddatum.
Wanneer een toekomstige werknemer dus láter begint dan de opgegeven begindatum, kun je geen wijziging doorvoeren.
Hoe kun je Dimona aangifte doen?
Dimona aangifte kun je op verschillende manieren doen. Je kunt hem zelf doorgeven bij de RSZ, je kunt een sociaal secretariaat inschakelen of je kunt gebruik maken van een kennisbank als Horeko. Het is maar net wat je zelf fijner vindt.