Voor veel mensen is er de vraag: Welke opleiding moet ik kiezen? Er zijn natuurlijk mensen die op jonge leeftijd hun pad al weten, maar voor de meerderheid is dit niet zo. Daarom is het ook zeker niet erg om wat hulp te krijgen bij het maken van een studiekeuze. De studieadviseur is daarvoor in ons leven gekomen. Met een adviseur start je een studiekeuzetraject met als doel het kiezen van de juiste studie. Dit klinkt erg interessant, maar hoe ziet zo’n traject er eigenlijk uit?
Het traject begint oriënterend
Het studiekeuzetraject is een proces. In dit proces krijgt een persoon begeleiding om een weloverwogen studiekeuze te maken. Dit traject begint meestal met een oriënterend gesprek. Hierin leer je de adviseur kennen en krijg je gevoel wat er in het traject allemaal gaat gebeuren. Iedereen kan dit traject beginnen. Vaak zijn het mensen die op de middelbare school zitten. Zij gaan na hun examens vaak verder studeren, maar vinden het lastig om zelf de keuze te maken. Alleen zijn er ook andere mensen die gebruik maken van een studiekeuzetraject. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld na een tijdje werken een carrièreswitch willen maken.
Waaruit bestaat het traject?
Een studiekeuzetraject bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Er zijn vanzelfsprekend gesprekken met een studieadviseur, maar er gebeurd nog veel meer. Testen, zoals de interesse- en persoonlijkheidstesten, worden vaak uitgevoerd. Daarbij worden er tijdens het traject open dagen en meeloopdagen gevolgd. Vaak bij meerdere opleidingen. Daarnaast wordt er ook in kaart gebracht wat jou interesseert. Welke vaardigheden en waarden heb jij? En hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar? Zo’n traject zit dus bomvol manieren die ervoor gaan zorgen dat jij weloverwogen een keuze kan maken. Dit kan een studiekeuze Amsterdam zijn, maar ook een keuze in Groningen of Maastricht.
De slagingskans wordt vergroot
Door het volgen van een studiekeuzetraject wordt de kans vergroot dat je voor de juiste studie kiest. Het blijft mogelijk dat er toch een verkeerde keuze wordt gemaakt, maar een traject geeft je zoveel inzicht in jezelf. Deze kennis kan altijd worden gebruikt. De slagingskans om in één keer de juiste studie te kiezen wordt door een traject zeker weten vergroot. Er wordt niet alleen gekeken naar eigen interesses en capaciteiten, maar ook naar de persoonlijke omstandigheden. Door ook inzicht te krijgen in de persoonlijke sferen wordt de kans op een succesvolle keuze en plezier in het betreffende vakgebied nogmaals vergroot.