Je bent er waarschijnlijk weinig mee bezig, maar maakt er toch dagelijks gebruik van; hardware en software. Misschien weet je zelfs niet precies wat het verschil hardware en software is. Gelukkig ben je bij nvo2.nl terechtgekomen, want in dit blog delen wij wat precies het verschil is tussen deze twee ‘wares’.
Hardware vs. software: dit zijn de verschillen
Om de verschillen tussen hardware en software te begrijpen, is het handig om eerst in beide begrippen te duiken. Want hoewel ze beiden iets te maken hebben met techniek en vrij onduidelijk zijn voor velen, zit er wel degelijk een verschil tussen de twee. Dat verschil leggen we je graag uit! Lees maar mee.
Hardware: de computer, het toetsenbord en ander apparatuur
Onder hardware valt alles wat je fysiek aan kunt raken. Denk hierbij aan de verschillende onderdelen van je computeren of van je netwerk. Bijvoorbeel:
- Beeldscherm
- Toetsenbord
- Muis
- Wifi-router
- Printer
- En ga zo maar door…
Met hardware worden in de computertechniek alle fysieke componenten of onderdelen aangeduid die in een computer een rol spelen.
Een handig ezelsbruggetje
Hardware is hard, je kan het daarom aanraken.
Software: het besturingssysteem, programma’s en applicaties
Software is het verzamelbegrip voor:
- Besturingssystemen
- Applicaties
- Computerprogramma’s
Het is het geheel van computerprogramma’s met data die zowel bewerkingen als taken uitvoeren.
Software is niet tastbaar, net als lucht of liefde. Het heeft, in tegenstelling tot hardware, geen materiële component. Het zorgt ervoor dat de apparaten (hardware) werken en doen waar ze voor ontworpen zijn.
Ook zorgt software ervoor dat jij met de apparaten kunt communiceren en ze kunt ‘vertellen’ wat je wil doen.
Een handig ezelsbruggetje
Software is soft, je kan het daarom niet aanraken.
Verschil hardware en software
Het verschil hardware en software is dus:
- Hardware. zijn de zichtbare onderdelen van een computer
- Software zijn de onzichtbare onderdelen die ervoor zorgen dat de zichtbare onderdelen werken
De twee werken dus perfect samen. Al is dat niet altijd vanzelfsprekend…
Hardware x software
De software kan er namelijk nog wel eens voor zorgen dat de hardware niet optimaal werkt. Daarom wordt software continue verder ontwikkeld. Dit wordt ook wel software ontwikkeling genoemd en wordt gedaan door een speciale tak binnen de ICT dat zich enkel en alleen bezighoudt met het ontwikkelen, testen en onderhouden van software.
Een gespecialiseerd software ontwikkeling bedrijf kan ook maatwerk software ontwikkelen. Goede maatwerk software kan een bedrijf verder helpen waar bestaande systemen te kort schieten en de bedrijfsvoering belemmeren.
Maatwerk software om hardware te laten werken
Bij het ontwikkelen van maatwerk software worden grofweg vijf stappen doorlopen:
- Het bepalen van het doel van de software
- De techniek kiezen
- De benodigde features bespreken
- Het maken van de wireframes
- Het ‘echte werk’: het ontwikkelen
Deze op maat gemaakte software werkt optimaal voor de gebruiker, handig!
Het is met maatwerk zelfs mogelijk om software projectmatig, in co-development of door middel van detachering te laten ontwikkelen.
Nvo2.nl, hèt Nederlandse platform voor opleiding & ontwikkeling
Als kenniseconomie zijn we in Nederland afhankelijk van professionals, die zich blijven ontwikkelen. En laat jij als professional hiervoor nu precies op de juiste plek zijn bij nvo2.nl.
We delen hier namelijk blogs over allerlei verschillende onderwerpen. Van communicatie tot marketing en strategie en van internet en media tot juridisch. Lees jezelf slimmer op nvo2.nl en wordt de professional waar Nederland niet meer zonder kan!