Het is al normaal geworden dat wij afval moeten scheiden. Als je dit niet doet kan je tevens een boete krijgen van 90 euro. Niemand wilt deze onnodige kosten en daarom is het ook nog belangrijker om te scheiden. Het scheiden heeft als grote doel om bij te dragen aan een beter milieu. Het is belangrijk dat je thuis jouw afval scheid maar ook jouw bedrijfsafval scheidt. Wij leggen jou in dit artikel uit waarom het scheiden van afval zo’n toegevoegde waarde heeft en zo belangrijk is!
Afval krijgt een tweede leven
We produceren allemaal heel veel afval. Dat is niet goed voor de natuur. Om nieuwe grondstoffen te kunnen produceren moet er weer veel energie en aardolie gebruikt worden. De grondstoffen zijn nodig voor het maken van de verpakking. Door het afval een tweede leven te geven, hoeven we minder het milieu te belasten. Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig. Driekwart van ons afval kan hergebruikt worden of gerecycled. Hergebruiken houdt in dat het product opnieuw gebruikt kan worden. Bij recyclen worden alleen bepaalde stoffen gebruikt voor hetzelfde product. De winning van nieuwe grondstoffen is dan dus niet nodig en dat scheelt een hoop energie. Hoe meer afval wij met zijn alle scheiden, hoe minder er verbrand moet worden. Zo komen er steeds minder schadelijke stoffen vrij in het milieu.
Het bespaart geld
Het brengen van een vuilniszak naar een vuilstortplaats kost de overheid geld. Dit kost de overheid zo’n negen cent per vuilniszak. Uiteindelijk moet jij hier zelf ook voor betalen. Ze komen het afval ook niet gratis ophalen. Hoe minder geld jouw gemeente kwijt is aan afval, hoe minder jij betaald voor de afvalstoffenheffing. Hoe minder vuilnis wij produceren hoe minder kosten wij dus zullen hebben.
Minder CO2 uitstoot
Afvalscheiding zorgt ervoor dat er minder afval gestort en verbrand hoeft te worden. Door dit komen er minder schadelijke stoffen vrij in het water en in de lucht. Dit is veel beter voor het milieu. We creëren dan dus ook een gezondere leefomgeving.
Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.