Je runt een klein bedrijfje in hartje Amsterdam. Er is een hoop voetverkeer en al helemaal in de late uurtjes.
Je kan niet goed slapen en zet om drie uur ’s nachts het nieuws aan. De nieuwslezer heeft het over een ‘inbraak’ door onruststokers. In jouw winkel! Je hart zinkt je in de schoenen.
Je vraagt je af wat je had kunnen doen om het te voorkomen. Je had natuurlijk CCTV moeten installeren.
Je vraagt je misschien af wat CCTV is en hoe het werkt? Dit artikel is bedoeld om een duidelijk beeld te geven van wat CCTV is en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf.
Wat is CCTV eigenlijk?
CCTV staat voor Closed Circuit Television. In tegenstelling tot reguliere televisie werkt CCTV met een gesloten circuit. Hierdoor blijft alles dat gefilmd wordt binnenshuis. Niets dat wordt gefilmd komt naar buiten op publieke kanalen.
CCTV wordt met name ingezet voor beveiligingsdoeleinden. Plaatsen waar je ze tegenkomt zijn onder andere:
- Bedrijven,
- Cafés,
- Scholen,
- Restaurants,
- Banken,
- Sportclubs,
- en Huizen.
Ook al zal het een inbreker misschien niet tegenhouden, het kan wel werken als een drempel voor criminelen om daadwerkelijk tot inbreken over te gaan. In de beginfase werd CCTV met name gebruikt voor live beelden. Maar al snel werd er een opname apparaat aan toegevoegd. Zo kun je niet alleen live zien wat er gaande is maar ook later alles in het archief terugkijken.
Je zult waarschijnlijk heel wat redenen kunnen bedenken waarom je jouw omgeving in de gaten zou willen houden. Veel huizen zijn uitgerust met een camerasysteem om geliefden veilig te houden. Een camera aan de buitenkant van je woning kan de kans op een nare situatie drastisch naar beneden brengen. Voor het plaatsen van een camerasysteem kan je terecht bij je plaatselijke elektrotechnische groothandel.
Welke vorm van CCTV is geschikt voor jou?
Nu we weten wat CCTV is en waar het voor ingezet kan worden kunnen we op zoek naar de meeste geschikte toepassing. Ten eerste moeten we kijken naar de twee types camera systemen-analoog en digitaal (IP):
Analoog:
Een traditionele analoge beveiligingscamera kan aangesloten worden op een digitale videorecorder (DVR). De informatie wordt ontvangen door de DVR en wordt vervolgens opgeslagen en gecomprimeerd op een harde schijf. Zo kan je ten alle tijden beelden opvragen die zijn opgeslagen op de harde schijf.
Digitaal (IP):
Een digitaal systeem brengt ons naar de 21ste eeuw van CCTV. Het systeem zelfs is een beetje meer complex en duurder, maar is zeker de moeite waard. Het is vergelijkbaar met een analoog systeem want het slaat ook informatie op, maar in plaats van een DVR hebben we hier een NVR (network videorecorder).
Dit stroomlijnt het beveiligingsproces want de camera zelf heeft de rol van DVR. Nu kunnen we van een afstand live toezicht houden via een internetverbinding. Als er iets verdachts gebeurt krijgen we direct een melding op onze smartphone.
Het voordeel van CCTV?
Helaas zal criminaliteit nog wel even onder ons blijven. Maar ondertussen kunnen we onszelf wel beschermen. Het installeren van alarminstallaties biedt ons dat extra laagje beveiliging tegen criminelen en criminele activiteit.
CCTV-systemen verschillen in prijs maar de kosten wegen bij lange na niet op tegen de mogelijke schade wanneer je geen systeem hebt geïnstalleerd. Als je een eigen bedrijf runt dan zal je maar wat blij zijn om te weten dat je CCTV hebt geïnstalleerd voor jou en je werknemers. Digitale CCTV-systemen geven je de gemoedsrust die je nodig hebt om zonder zorgen naar huis te gaan.