Een VCA examen en een VCA certificaat staan in het teken van veiligheid. VCA is de afkorting van de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Er is vaak sprake van een VCA bij bedrijven als zij veilig, gezond en milieuvriendelijk willen werken. De naam van een VCA examen of VCA certificaat wijst op een checklist voor bedrijven, maar het is meer dan alleen dat. Een VCA is van belangrijke meerwaarde voor veel bedrijven. Inmiddels hebben al meer dan 15.000 bedrijven een VCA certificaat.
Waarom een VCA examen of VCA certificaat?
Met een VCA examen kunt u uiteindelijk een VCA certificaat behalen. Maar, waarom zou u een VCA certificaat moeten behalen en is dit wettelijk verplicht voor bedrijven? Het antwoord daarop is nee, het is niet wettelijk verplicht. Wel is het zo dat er tegenwoordig steeds vaker om een VCA certificaat wordt gevraagd door opdrachtgevers. Dit heeft te maken met regels van de Arbowet waar bedrijven aan moeten voldoen. Een VCA is goed om te hebben wanneer u werkzaamheden uitvoert die risicovol zijn. Door een VCA examen te doen leert u om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het biedt kennis en zorgt ervoor dat u veilig te werk kunt gaan. Dus, waarom een VCA examen doen? Om uzelf te beschermen tegen risicovolle situaties.
Voor wie is een VCA examen of VCA certificaat van toepassing?
In principe kan iedereen een VCA examen doen, maar vaak is er sprake van een VCA bij bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast wordt een VCA ook wel eens verplicht gesteld als bedrijven in een risicovolle omgeving werken. Hieronder enkele plekken waar een VCA certificaat vaak van toepassing is:
- Op een bouwterrein
- In fabrieken
- Bij werkzaamheden aan installaties
- In de elektrotechniek
- In de petrochemische industrie
Dit zijn slechts enkele plekken waarbij een VCA vaak voorkomt. In de praktijk zijn dit er nog meer. Medewerkers van een bedrijf kunnen hun VCA certificaat behalen, maar dit is ook mogelijk voor bedrijven. Bedrijven komen in aanmerking voor een VCA-bedrijfscertificaat. Met dit certificaat kan een bedrijf laten zien dat zij aandacht besteden aan veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. Als een bedrijf een VCA-bedrijfscertificaat heeft, wordt deze jaarlijks gecontroleerd op de VCA eisen.
Verschillende soorten VCA
Een VCA certificaat is er in verschillende vormen. Ten eerste is er de B-VCA. Dit staat voor Basis VCA. Vaak is er een B-VCA certificaat nodig wanneer u werkzaam bent voor een aannemer. Met dit certificaat beschikt u over algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu en weet u hoe u dit moet toepassen. Daarnaast heeft u hiermee kennis van wet- en regelgeving en weet u hoe u met gevaarlijke situaties om moet gaan. Hiermee wordt zowel de veiligheid van uzelf als die van collega’s gewaarborgd.
Ten tweede is er de VOL VCA. Deze biedt een VCA cursus of VCA opleiding aan voor operationeel leidinggeven. Deze VCA is van toepassing wanneer u leidinggevende bij een aannemer bent of als u als zzp’er werkzaam bent als onderaannemer. Naast dat deze VCA cursus of VCA opleiding kennis biedt, bent u bij de VOL VCA het aanspreekpunt voor werknemers en opdrachtgevers.
Als laatste is er de VIL VCU. Dit VCA certificaat of VCA examen is in de basis hetzelfde als de B-VCA, maar dan gericht op medewerkers van uitzendbureaus. Hierbij bent u bijvoorbeeld werkzaam bij een uitzendorganisatie dat personeel biedt aan bedrijven die VCA-gecertificeerd zijn.
VCA cursus en VCA opleiding
Een VCA cursus of VCA opleiding wordt door meerdere websites aangeboden. Het VCA examen wordt op verschillende locaties in Nederland afgelegd. Daarnaast worden de examens vaak in meerdere talen aangeboden en kunt u zich zelfstandig voorbereiden op het examen. Voorbereiden kan online via e-learning met leermodules, tijdens klassikale sessies of via een lesboek over VCA.